Bij een echtscheiding komt veel kijken. Het is belangrijk om samen met uw ex-partner afspraken te maken over de verdeling van bezittingen en de woning. Heeft u kinderen? Dan moet u ook een ouderschapsplan en omgangsregeling opstellen. Afspraken makenU en uw ex-partner moeten samen afspraken maken, bijvoorbeeld over de kinderen en de verdeling van bezittingen. Dit geldt ook bij scheiding van tafel en bed. Wat precies verdeeld moet worden, hangt af van hoe u bent getrouwd:
Lukt het niet om samen afspraken te maken? Schakel dan een mediator of advocaat in. Als de afspraken rond zijn, kan de scheiding worden aangevraagd bij de rechter. Hiervoor is een advocaat nodig. Bij een geregistreerd partnerschapAls u een geregistreerd partnerschap heeft en uit elkaar wilt, volgt u andere stappen. Tenzij u kinderen onder de 18 heeft, dan gelden dezelfde stappen als bij een echtscheiding. Stappenplan voor echtscheidingStap 1: Maak afspraken met uw ex-partnerBespreek uw situatie en leg de afspraken vast, bijvoorbeeld over:
Hulp van een mediatorLukt het niet om samen afspraken te maken? Een mediator kan helpen door het gesprek te begeleiden en te zoeken naar een oplossing die voor beiden acceptabel is. De gemaakte afspraken worden door de mediator vastgelegd. Hulp van een advocaatWilt u of uw ex-partner geen mediation, of komen jullie er via mediation niet uit? Dan kunt u een advocaat inschakelen. Beide partijen kunnen hun eigen advocaat hebben die hen vertegenwoordigt en onderhandelt over de afspraken. Tijdelijke oplossingenOmdat een echtscheiding lang kan duren, kunnen tijdelijke afspraken nodig zijn, bijvoorbeeld over de omgangsregeling of wie in de woning blijft. Lukt het niet om deze afspraken te maken, dan kan de rechter een voorlopige voorziening treffen. Stap 2: Vraag de echtscheiding aan bij de rechterEen echtscheiding moet worden aangevraagd bij de rechtbank en hiervoor is een advocaat nodig. Gezamenlijk verzoekAls u en uw ex-partner samen afspraken maken, kan één advocaat deze vastleggen in een echtscheidingsconvenant en de echtscheiding aanvragen. Dit wordt een ‘gemeenschappelijk verzoek’ genoemd en verloopt schriftelijk. Eenzijdig verzoekAls u alleen de echtscheiding aanvraagt, doet uw advocaat dit voor u bij de rechtbank. Dit heet een ‘eenzijdig verzoek’. De rechter houdt dan een zitting waar beide partijen hun standpunten kunnen toelichten voordat de scheiding wordt uitgesproken. Stap 3: Ga in hoger beroepBent u het niet eens met de uitspraak van de rechter, dan kunt u binnen drie maanden in hoger beroep gaan. U heeft hiervoor een advocaat nodig. Gaat u niet in hoger beroep, dan wordt de uitspraak definitief. Stap 4: Geef uw echtscheiding door aan de gemeenteU moet de echtscheiding inschrijven bij de gemeente waar u bent getrouwd, of in Den Haag als u in het buitenland bent getrouwd. Dit moet binnen zes maanden na de uitspraak van de rechter. Meestal regelt uw advocaat dit voor u. Pas na inschrijving is de scheiding officieel. Extra informatieKosten van een echtscheidingBij een echtscheiding kunt u te maken krijgen met:
Bij een laag inkomen kunt u mogelijk een vergoeding krijgen voor de kosten van een mediator of advocaat. Een rechtsbijstandverzekering kan soms ook een vergoeding bieden. Online scheidenVia websites zoals kunt u de scheiding ook online regelen met hulp van een advocaat of mediator. De kosten hangen af van de gekozen module. Duur van de scheidingDe duur van een scheiding hangt af van de situatie. Een ‘gemeenschappelijk verzoek’ gaat meestal sneller dan een scheiding waarbij beide partijen eigen advocaten hebben en het niet eens zijn over de verdeling. Als een van de partners niet wil scheidenAls een van u wil scheiden, kan de ander dit niet tegenhouden. Probeer samen afspraken te maken, eventueel met hulp van een mediator. Rekening houden met de mening van het kindDe rechter houdt rekening met de mening van kinderen van 12 jaar of ouder. Zij worden uitgenodigd voor een gesprek bij de rechter. Kinderen onder de 12 jaar worden alleen uitgenodigd als de rechter dat nodig vindt. Ontbinding van een geregistreerd partnerschapHeeft u een geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen, dan kunt u dit via een notaris of advocaat ontbinden zonder naar de rechter te gaan. Lukt het niet om samen afspraken te maken, dan kan een mediator of advocaat helpen. De ontbinding moet worden ingeschreven bij de gemeente waar het partnerschap is gesloten. Scheidingsadvocaat in HeerhugowaardBent u op zoek naar een scheidingsadvocaat in Heerhugowaard? Een scheidingsadvocaat kan u helpen bij het regelen van alle juridische aspecten van uw scheiding. Of het nu gaat om het opstellen van een ouderschapsplan, het verdelen van bezittingen of het indienen van de echtscheidingsaanvraag bij de rechtbank, een scheidingsadvocaat staat u bij met deskundig advies en begeleiding. In Heerhugowaard zijn diverse ervaren advocaten beschikbaar die gespecialiseerd zijn in familierecht en echtscheidingen. Zij kunnen u ondersteunen om de scheiding zo soepel en eerlijk mogelijk te laten verlopen, zodat u zich kunt richten op uw toekomst. Neem contact op met een scheidingsadvocaat in Heerhugowaard voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe zij u kunnen helpen tijdens deze moeilijke periode. |
Alles wat je moet weten over Advocaat in Heerhugowaard
Een advocaat kan een belangrijke rol spelen in je leven, of het nu gaat om juridisch advies, bijstand in een rechtszaak of simpelweg om je bij te staan in lastige